Ik krijg regelmatig vragen over dit onderwerp dus ga het nog maar een keer herhalen voor leden binnen deze groep die het laatste jaar lid geworden zijn.

Wat is nu de nauwkeurigheid van een GPS systeem en kan ik dit inzetten op een voerboot.

Er gaan nogal broodje aap verhalen de ronde (tegenwoordig pipo de clown verhalen) omtrent dit onderwerp. Ik ga het proberen simpel te houden zonder al te veel technische details:

GPS is eigenlijk het Amerikaans satelliet systeem. Dit was het eerste systeem met satellieten tbv plaatsbepaling. Tegenwoordig zijn er veel meer systemen zoal Glonas (Russisch), Beidu (China) en twee lokale systemen (India en Japan). Natuurlijk komt het eigen Europees systeem er ook aan (Glonass). In de volksmond wordt met een GPS systeem deze hele categorie bedoeld, hetzelfde dat een portable navigatie vaak een TomTom wordt genoemd.

Wat is nu de truc: op dit moment kun je de systemen in 2 klassen indelen:
1. Alleen gebruik makend van het Amerikaanse GPS Systeem. Dit heet GPS
2. Gebruik makend van alle systemen. Dit heet GNSS (Global Navigation Satellite System)

Nu kun je nauwkeurigheid in vele eenheden uitdrukken. Ik zeg altijd mijn Citroen 2CV (Eend) heeft een topsnelheid van 400km………………../4uur
Zo is dit ook bij het meten van de nauwkeurigheid van navigatiesystemen. De meest reële mijns inziens is de zogenaamde R95 norm. Dit is de nauwkeurigheid in 95% van de gevallen. Een andere norm die je vaak tegen komt bij bv Chinese fabrikanten (bv Toslon) is de zogenaamde CEP norm. Dit betekent 50% van de tijd zit je binnen deze afstand, maar 50% van de tijd zit je daar dus ook buiten……..

Een andere ontwikkeling is EGNOS. Dit is een correctie systeem om de nauwkeurigheid te vergroten. Dit werkt echt super maar zul je alleen bij de betere en duurdere systemen tegen komen. Wil je meer weten hoe dit werkt kijk dan naar dit filmje:

https://www.youtube.com/watch?v=ojO8TAitQoc

De fabrikant zal hiervoor een afdracht moeten doen aan Europa en je begrijpt dat met name Ch…. hiet niet aan doet

Wat is nu gemiddeld de nauwkeurigheid van de diverse systemen:
1. GPS ongeveer 8 tot 10m volgens R95 norm. Dit zal ongeveer een meter of 5 CEP zijn. en in 20% van de gevallen zelf binnen een meter. Maar het kan dus ook zijn dat je een verschil hebt van 15 tot 20m als je 2x achter elkaar naar hetzelfde punt vaart! Ik weet er zijn bouwers en fabrikanten die anders beloven maar daar heb ik een verzoek voor: Herschrijf dan ook even de wikipedia pagina, deze heb ik bijgevoegd als je wil beweren dat je GPS systeem nauwkeuriger is dan 10m.
2. GNSS Syteem + EGNOS Als je gebruik maakt van zo’n systeem met een moderne u-blox M8N 32-kanaals antenne die EGNOS gecertificeerd is dan kun je een nauwkeurigheid behalen van 2,5 a 3m (R95 norm)

Maar hoe herken ik nu wat ik zelf heb:
Dat kun je ongeveer inschatten aan het aantal te ontvangen satellieten.
alles onder de 10: Gooi maar weg……je kunt beter met blote oog uitvaren
10 tot 14: GPS nauwkeurigheid 10m
16 – 24: GNSS wat in de meeste gevallen samen gaat met EGNOS nauwkeurigheid max 2,5 tot 3m
Ik heb twee plaatjes bijgevoegd van eigen metingen aan een standaard ublox M8N antenne. Bij de eerste zie je dat deze antenne zowel GPS als Glonass ontvangt en EGNOS. Bij de tweede zie je de gemiddelde afwijking, keurig binnen de 2m)

Als je twijfelt of je een goede antenne hebt, op de website van de Europese Global Navigation Saellite Systems Agengy kun je een lijst downloaden waar alle (betere) GNSS ontvangers staan met EGNOS. Natuurlijk staan alle bekende merken daar keurig tussen zoals Lowrance, Garmin, Raymarine etc.

Selecteer een Afleverpunt

WhatsApp contact